Składniki:
- 30 dag. mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 topiony serek śmietankowy
- 50 dag. makaronu rurki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Mięso wkładamy na patelnię z lekko rozgrzanym tłuszczem, rozdrabniamy widelcem i dusimy pod przykryciem z cebulką pokrojoną w kostkę przez 8 minut, aż straci różowy kolor. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojony w kostkę serek topiony. Zagotowujemy , ciągle mieszając, dodajemy wszystkie zioła i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy. Na talerze wykładamy makaron, a na środek nakładamy sos.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad