Składniki:
- 4 filety łososia
- sól
- pieprz
- 2 pęczki koperku
- starta skórka z 1 cytryny
- 100 g bułki tartej
- 400 g buraków
- 750 g ziemniaków
- 300 ml wywaru z ryby
- 100 g krabów
- 20 g gorczycy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 150 g masła
Sposób wykonania:
Filety oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie bułkę tartą wymieszać skórką z cytryny oraz posiekanym koperkiem i obtoczyć w niej filety i smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron.
Następnie buraki oraz ziemniaki ugotować w oddzielnych garnkach.
Wywar doprowadzić do wrzenia po czym dodać gorczyce oraz kraby.
Trzymać na małym ogniu aż ziarna będą miękkie, wówczas dodać mąkę wymieszaną z masłem.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Filety podawać polane sosem z ugotowanymi ziemniakami i burakami.