Składniki:
- 1 świeża papryka
- 1 marynowana papryka
- 4 ziemniaki
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1i1/2 cebuli
- 30 dag. świeżego łososia
- 150 ml. białego wina
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki ze skórką pokroić w plastry około 0,5 cm grubości. następnie na rozgrzanej patelni podsmażyć. Dokładnie przyprawić solą, pieprzem i ziołami . Do smażących się ziemniaków dodać pokrojoną w plastry paprykę, pokrojone ząbki czosnku, kawałki pomidorów bez skorki i krążki cebuli. wszystkie warstwy warzyw doprawiamy przyprawami . Po około 10 min smażenia się warzyw na wierzch położyć osolona rybę. Podlać białym winem. dusić pod przykryciem około 30 min pamiętając o delikatnym mieszaniu potrawy. Przed podaniem rybę należy skropić sokiem z cytryny.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę