Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 5 daktyli
- 3 figi
- zielona cytryna
- 5 dkg cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- 1 łyżka rumu
- 5 dkg masła
- 4 kulki lodów pomarańczowych
Sposób przyrządzenia:
Gruszkę, jabłko i banana, umyć, obrać, pokroić w kawałki i zrumienić na maśle, dodać pokrojone w ćwiartki, daktyle , figi i cząstki pomarańczy, cukier puder, cukier waniliowy i likier. Skórkę pomarańczową pokroić w paseczki i gotować około 2 minuty we wrzącej wodzie, odcedzić i wymieszać z owocami , dodać likier, wlać rum i podpalić. Owoce nałożyć do pucharków . Pozostałą masę na patelni rozpuścić w soku z cytryny i rozlać do pucharków, dodać kulki lodowe. Podawać zaraz po przyrządzeniu.