Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody z owocami pani Irenki

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • 5 daktyli
  • 3 figi
  • zielona cytryna
  • 5 dkg cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki  likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka rumu
  • 5 dkg masła
  • 4 kulki lodów pomarańczowych
     

Sposób przyrządzenia:
Gruszkę, jabłko i banana, umyć, obrać, pokroić w kawałki  i zrumienić na maśle, dodać pokrojone w ćwiartki, daktyle , figi  i cząstki pomarańczy, cukier puder, cukier waniliowy i likier. Skórkę pomarańczową pokroić w paseczki i gotować około 2 minuty we wrzącej wodzie, odcedzić i wymieszać z owocami , dodać  likier, wlać  rum i podpalić. Owoce nałożyć do pucharków . Pozostałą masę na patelni rozpuścić w soku z cytryny i rozlać do pucharków, dodać kulki lodowe. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *