Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Listy

Kalmary z marynaty

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pomysł na marynowane kalmary. Lista zakupów: kalmary, czosnek, oliwa z oliwek, chilii. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg kalmarów 
  • 1/2 szkl oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 papryczka chili suszona pokruszona
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
 

Surówka z kapusty z papryką Pauliny

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: surówki. Tym razem przepis na surówkę z kapusty z papryką. Lista zakupów: papryka, biała kapusta, koperek, olej. 
 

Składniki:

  • 1/4 średniej główki młodej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka koperku
 

Szaszłyk Artura

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na wieprzowe szaszłyki Artura. Przepis zawiera: wieprzowinę, sok z pomarańczy i limonki, miętę i czosnek. 
 

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 150 ml oleju 
  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 100 ml soku z limonek
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 garść listków mięty
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
 

Śledzie w śmietanie z ogórkiem i cebulą

Spróbuj przygotować znakomite śledzie w śmietanie z ogórkiem i cebulą. Pozostałe składniki przepisu: ocet, liść laurowy i ziele angielskie.  
 

Składniki:

  • 600 g śledzi solonych
  • 3 szkl wody
  • 1/3 szkl octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 3 cebule
  • 3 ogórki konserwowe 
  • 400 g śmietany 18%
  • koperek do dekoracji
 

Żeberka w ketchupie Adama

Masz dziś ochotę na pyszne, soczyste żeberka w ketchupie? Do ich wykonania potrzebujesz jeszcze: miodu, słodkiej i ostrej papryki oraz bazylii i oregano. 
 

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 180 ml ketchupu
  • 4 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól
  • pieprz