A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pomysł na marynowane kalmary. Lista zakupów: kalmary, czosnek, oliwa z oliwek, chilii.
Składniki:
- 1/2 kg kalmarów
- 1/2 szkl oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1 papryczka chili suszona pokruszona
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze krążki.Następnie do miski przelać oliwę z oliwek i sok z cytryny.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze pokruszoną papryczkę chilii.Całość dokładnie wymieszać.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty wrzucić kalmary.Marynować przez kilka godzin.Po tym czasie kłaść kalmary na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5