Składniki:
-
- 500 g soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka zielona
- 3 marchewki
- 1 por papryka
- słodka w proszku
- oliwa z oliwek
- 2 kostki rosołowe
Sposób przyrządzenia:
Soczewice namoczyć w wodzie 12h. Cebule i czosnek pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na 5 łyżkach oliwy. Dodać paprykę zielona pokrojona w kostkę i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dodać 1 łyżkę papryki słodkiej, podsmażyć. Odcedzić soczewice i dodać do garnka razem z porem i marchewka pokrojona w krążki. Zalać woda ok 1,5-2l. Dodać kostki rosołowe gotować na wolnym ogniu do miękkości soczewicy ok 2 godzin. Konsystencja tej zupy powinna być bardzo gęsta. Smacznego!