Składniki:
- 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleko z dodatkiem masła, cukru i szczypty soli
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- sok z cytryny
- łyżeczka skórki z cytryny
- puszka ananasów
- 2 łyżki wiórków masła
- masło do formy
- 2 łyżki miodu
- śmietanka
- cukier puder
Sposób wykonania:
Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki po czym przełożyć je do ryżu razem ze śmietaną, wymieszać.
Następnie zalewę z ananasa zagotować z dodatkiem soku i skórki z cytryny i miodem po czym przelać do ryżu.
Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem.
Posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 25 minut.
Przed podaniem polać śmietanką i posypać cukrem.