Składniki:
- 6 mlecznych bułek
- 1 szkl. powideł śliwkowych
- łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szkl. śliwek
- 1/3 kostki masła
- 2 szkl. gęstej śmietany
- 2 łyżeczki cukru pudru
- masło
Sposób wykonania:
- Bułki pokroić na kromki, po czym zarumienić je na patelni z odrobina tłuszczu i ułożyć je na dnie półmiska wysmarowanego masłem.
Następnie skropić ej połowa roztopionego masła i posmarować powidłami.
Ułożyć połówki śliwek, które posypać cynamonem oraz cukrem pudrem.
Przykryć warstwą reszty bułek, które skropić pozostałym masłem,
Na koniec wierzch posmarować śmietaną i posypać cukrem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut.