Składniki:
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- ½ żółtej papryki
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 1 cukinia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób wykonania:
- Posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju po czym dodać cukinie i paprykę pokrojona w kostkę a na koniec paprykę pokrojona w paski.
Podlać całość odrobiną wody i dusić na małym ogniu.
Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać obrane pomidory pokrojone w cząstki.
Zaprawić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i paprykami w proszku.
Dokładnie wymieszać i dusi do miękkości wszystkich składników.
Wówczas przełożyć do słoików i pasteryzować około 10 minut.