Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuskus z warzywami, rodzynkami i kurczakiem

Składniki:

  • 1 szklanka kuskus
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mrożonej mieszanki warzyw (zupa jarzynowa)
  • 1 pierś z kurczaka
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać sos sojowy, obrany, rozgnieciony czosnek,  mąkę, sól, pieprz, odstawić na około 30 minut. W międzyczasie w rondlu rozgrzać oliwę (1 łyżeczkę) dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać kuskus, wymieszać. Do rondla dodać wodę, podgrzewać mieszając aż woda się wchłonie, przykryć odstawić. Warzywa zalać wrzątkiem, gotować kilka minut aby były lekko twarde. W wocku rozgrzać resztę oliwy, dodać obsączone z marynaty mięso, zrumienić, dodać rodzynki. Chwilę smażyć mieszając. Dodać warzywa, kuskus i przyprawy, wymieszać dokładnie i podawać.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *