Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie z żółtej fasoli

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 białko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka octu z wina ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm laski imbiru
  • 1 zielona papryka
  • 2 pieczarki
  • 3 łyżki sosu z żółtej fasoli

Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w kostkę po czym dodać do niego mąkę kukurydzianą wymieszaną z białkiem.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie dodać jeszcze sos sojowy, cukier oraz ocet.
Dokładnie wymieszać i wrzucić do woka z rozgrzanym olejem.
Smażyć około 4 minut po czym kurczaka wyjąć a do woka wrzucić posiekany czosnek, imbir, paprykę oraz pieczarki.
Wymieszać i smażyć około 2 minut.
Po tym czasie dodać jeszcze sos z żółtej fasoli i smażyć kolejną minutę.
Na sam koniec dodać jeszcze sos z octu, wymieszać i wrzucić ponownie kurczaka.
Smażyć ostanie 2 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *