Składniki:
- 2 ogórki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm laski imbiru
- 2 czerwone chili
- 2 cebule dymki
- 1 łyżeczka sosu z żółtej fasoli
- 1 łyżka klarowanego miodu
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób wykonania:
Obrane ogórki pokroić wzdłuż na pół, które pokroić w paski.
Odstawić na 20 minut po czym opłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
W między czasie do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, imbir, chili oraz dymkę.
Smażyć około 30 sekund.
Po tym czasie dodać ogórka razem z miodem i sosem z żółtej fasoli.
Smażyć kolejne 30 sekund i wlać jeszcze wodę.
Trzymać jeszcze na ogniu do momentu, aż większość płynu wyparuje.
Przed podaniem skropić olejem sezamowym.