Składniki:
- 1 kurczak
- 1 łyżka śmietany kremówki
- sól, pieprz
Sos:
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje, osuszyć. Porcje kurczaka nasmarować śmietaną i przyprawami, upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W międzyczasie przygotować sos. Czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek i bazylię, smażyć chwilkę mieszając, dodać bulion, przyprawić, doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym sosem polewać piekącego się kurczaka. Miękkiego kurczaka wyłożyć na półmisek, podawać z ulubionymi dodatkami.