Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie czosnkowym

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 główka  czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, podzielić na porcje, osuszyć. Porcje kurczaka nasmarować śmietaną i przyprawami, upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W międzyczasie przygotować sos. Czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać czosnek i bazylię, smażyć chwilkę mieszając, dodać bulion, przyprawić, doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym sosem polewać piekącego się kurczaka. Miękkiego kurczaka wyłożyć na półmisek, podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *