Składniki:
- 2 średnie kurczaki / razem około 3 kg/
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- ½ kg marchewki
- 1 duża cebula
- pół pęczka tymianku
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 ½ kg brokułów
- ½ litra bulionu drobiowego
- 5 łyżek wermutu
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 5 łyżek masła
Sposób przyrządzenia:
Kurczaki umyć, osączyć poporcjować, natrzeć sola i pieprzem, piec godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Po 20 minutach obłożyć pokrojonymi marchewkami i cebulą, po kolejnych 20 minutach posypać tymiankiem, polać sokiem pomarańczowym, bulionem, wermutem i śmietaną. Brokuły ugotować w osolonej wodzie, osączyć i podsmażyć na maśle, przyprawić gałka muszkatołową. Mięso podawać z brokułami i sosem.