Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w pomarańczowej glazurze

 

Składniki:

    • 1 kurczak
    • 2 pomarańcze
    • 1 szklanka cukru
    • 2 szklanki wody
    • pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze starannie umyć w gorącej wodzie. Umytego kurczaka podzielić na porcje, przyprawić. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, a gdy się rozpuści, włożyć do syropu przekrojone na połowę pomarańcze, gotować 3 minuty, pomarańcze wyjąć. Każdą porcję kurczaka zamoczyć w syropie, pozwolić aby obciekła z jego nadmiaru. Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni Celsjusza, na blasze ułożyć porcję kurczaka i połówki pomarańczy, piec przez około 35 minut, w połowie pieczenia obrócić.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *