Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w cytrynowej marynacie Izy

Znakomite przepisy na przygotowanie pysznego, soczystego kurczaka tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na kurczaka w cytrynowej marynacie. Przepis zawiera: udka z kurczaka, cytryny, czosnek i tymianek. 
 

Składniki:

  • 1 kg udek/pałek z kurczaka 
  • 2 cytryny 
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • natka pietruszki 
 

Sposób wykonania:

  1. Udka i pałki z kurczaka oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. 
    Do miski przelać olej oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze słodką paprykę i tymianek.
    Całość wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na około 3 godziny.
    Po tym czasie przełożyć całość do rękawa do pieczenia.
    Dodać pozostałą cytrynę pokrojoną na plasterki.
    Rękaw szczelnie zawinąć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
    Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby skórka się ładnie zarumieniła.
    Przed podaniem posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *