Znakomite przepisy na przygotowanie pysznego, soczystego kurczaka tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na kurczaka w cytrynowej marynacie. Przepis zawiera: udka z kurczaka, cytryny, czosnek i tymianek.
Składniki:
- 1 kg udek/pałek z kurczaka
- 2 cytryny
- 1/4 szkl oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
-
Udka i pałki z kurczaka oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miski przelać olej oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze słodką paprykę i tymianek.Całość wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na około 3 godziny.Po tym czasie przełożyć całość do rękawa do pieczenia.Dodać pozostałą cytrynę pokrojoną na plasterki.Rękaw szczelnie zawinąć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby skórka się ładnie zarumieniła.Przed podaniem posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 6