Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba w sezamie Olka

Poszukujesz ciekawego pomysłu jak przyrządzić rybę? Wypróbuj przepis Olka na pyszną rybę w sezamowej panierce. Przepis zawiera: filety ryby morskiej, sezam, imbir i jajko.
 
 

Składniki:

  • 500 g filetów z ryby morskiej 
  • 1 cytryna
  • 1 szkl sezamu 
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru 
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól
  • pieprz 
  • olej do smażenia
 
 

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone i osuszane filety pokroić na mniejsze porcję.
    Skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny. 
    Następnie starty imbir zalać sosem sojowym.
    Dodać gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać.
    Powstałą marynatą natrzeć kawałki ryby.
    Następnie zanurzać je w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu.
    Na koniec obtoczyć w sezamie, delikatnie go dociskając, aby nie odpadł od ryby.
    Tak przygotowaną rybę kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć z obu stron na złoty kolor. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *