Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak przepisu Laury

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: drób. Tym razem kurczak przepisu Laurowy. Do jego wykonania będziesz potrzebować: pałek z kurczaka, musztardy, oliwy z oliwek i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • skladniki zamien
  • skladniki zamien
  • ½ kg pałek z kurczaka
  • ½  łyżeczki curry
  • ½  łyżeczki imbiru mielonego
  • ½  łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki musztardy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/4 szkl oliwy z oliwek 
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
    Dokładnie wymieszać po czym dodać musztardę, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, curry i imbir.
    Dodać jeszcze ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie wyjąć pałki z lodówki.
    Przełożyć je do naczynia do zapiekania.
    Dodać jeszcze gałązki rozmarynu. 
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *