Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowy kurczak Marka

Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im pysznego cytrynowego kurczaka pomysłu Marka. Do jego wykonania potrzebujesz: udek z kurczaka, miodu, oliwy z oliwek oraz cytryny.   
 

Składniki:

  • 1 kg udek  kurczaka 
  • 3 cytryny 
  • garść liści mięty
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniki.
    Następnie cytryny sparzyć Wrzackiem.
    Z dwóch wycisnąć sok a trzecią pokroić na mniejsze kawałki.
    Dodać posiekaną miętę, bazylię, miód i oliwę z oliwek.
    Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować około 2 godzin.
    Po tym czasie wstawić kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
    Piec około 1 godziny.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *