Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im pysznego cytrynowego kurczaka pomysłu Marka. Do jego wykonania potrzebujesz: udek z kurczaka, miodu, oliwy z oliwek oraz cytryny.
Składniki:
- 1 kg udek kurczaka
- 3 cytryny
- garść liści mięty
- garść liści bazylii
- 1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniki.Następnie cytryny sparzyć Wrzackiem.Z dwóch wycisnąć sok a trzecią pokroić na mniejsze kawałki.Dodać posiekaną miętę, bazylię, miód i oliwę z oliwek.Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować około 2 godzin.Po tym czasie wstawić kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Piec około 1 godziny.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4