Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony z ziemniakami

Pyszne danie a czosnek po upieczeniu robi się prawie słodki – spróbujcie jak ja pierwszy raz go upiekłam byłam bardzo pozytywnie zaskoczona.

Składniki:

  • udka z kurczaka 4 sztuki
  • zioła do drobiu kamis 2 łyżki
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku 2 łyżki
  • delikat do mięs knorr 2 łyżki
  • czosnek 1 cała główka
  • ziemniaki małe i równe 14 sztuk
  • kilka pomidorów
  • cukinia
  • kmin rzymski cały 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia:
Mięso doprawiamy przyprawami i zostawiamy na min. 2 godziny.  Ziemniaki gotujemy około 15 minut z dodatkiem kminu.  Mięso układamy w brytfance i lekko polewamy olejem, wrzucamy też czosnek podzielony na ząbki i w łupinkach. Dodać pomidory i pokrojoną cukinię. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220’C. Jak się lekko zrumieni to zmniejszamy temperaturę do 160’C.  Wrzucamy do mięsa ziemniaki i pieczemy około 1-1,5 godziny – od czasu do czasu polewając kurczaka i ziemniaki tłuszczem który się gromadzi w brytfance.  Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut i podajemy razem z surówką.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *