Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony z warzywami

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w grube słupki lub plastry. Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcję wg uznania. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć na dnie wymieszane warzywa, przyprawić z umiarem (boczek bywa słony). Na warstwie warzyw ułożyć porcje kurczaka i przykryć plastrami boczku. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 90 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilkanaście minut i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *