Składniki:
- 1 średniej wielkości kurczak
- 1 szklanka ryżu / Ugotowanego tak jak makaron
- wątróbka z kurczaka
- 2 łyżeczki masła
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
- szczypta estragonu
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przyrządzenia;
Kurczaka umyć i posolić. Ryż ugotować tak jak makaron- wsypując do dużej ilości wrzącej osolonej wody, odcedzić, dodać masło, żółtko, posiekaną wątróbkę z kurczaka i posiekaną zieloną natkę pietruszki, doprawić do smaku sola, pieprzem i szczyptą estragonu, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Kurczaka nadziać i zeszyć jedwabną nitką, zawinąć w folię aluminiową, upiec w gorącym piekarniku, raz po raz folię skrapiać wodą. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje, podawać z surówkami i ziemniakami.