Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak nadziewany wątróbką i ryżem Iwony

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 1 szklanka ryżu / Ugotowanego tak jak makaron
  • wątróbka z kurczaka
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • szczypta estragonu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka  oleju

Sposób przyrządzenia;
Kurczaka umyć i posolić. Ryż ugotować  tak jak makaron- wsypując do dużej ilości wrzącej osolonej wody, odcedzić, dodać  masło, żółtko, posiekaną wątróbkę z kurczaka i posiekaną zieloną natkę pietruszki, doprawić do smaku sola, pieprzem i szczyptą estragonu, wszystko  dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Kurczaka nadziać i zeszyć jedwabną nitką,  zawinąć w folię  aluminiową, upiec w gorącym piekarniku, raz po raz folię  skrapiać wodą. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje, podawać z surówkami i ziemniakami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *