Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak na patyku Natalii

Znakomite przepisy na kurczaka. Musisz je wypróbować. Kurczak na patyku Natalii. Lista zakupów: pierś z kurczaka, czosnek, musztarda, ocet balsamiczny. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na podłużne paski.
    Następnie obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
    Zalać je olejem.
    Dodać ocet balsamiczny, sos sojowy oraz musztardę.
    Całość wymieszać i dodać jeszcze ostrą paprykę, zioła prowansalskie oraz sól do smaku.
    Ponownie wymieszać.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Wymieszać, aby równomiernie okryło się marynatą.
    Odstawić na około 3 godziny.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki do szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *