Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony z warzywami

 

Składniki:

 

  • cebula
  • 3 marchewki
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • łyżka margaryny
  • kurczak
  • 4 szkl bulionu z kury
  • ¼ szkl wytrawnego wermutu
  • liść laurowy
  • 3 łodyżki suszonej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej margarynę przesmażyć posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w słupki i plastry selera.
Następnie dodać kurczaka podzielone na porcje i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie wlać bulion oraz wermut i wrzucić przyprawy.
Dusić na wolnym ogniu około 25 minut, lecz nie doprowadzić do zagotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *