Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony z ananasem

Składniki:

    • 50 dkg filetów z drobiu
    • 1 mała puszka ananasów
    • 25 dkg mini marchewek konserwowanych
    • szczypta mielonego cynamonu
    • szczypta mielonego imbiru
    • 1 duża cebula
    • natka pietruszki
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, obrumienić, dodać cebulę i mieszając smażyć 2 minuty. Marchewkę obsączyć z zalewy, dodać do rondla, dusić razem 5 minut, dodać przyprawy.  Plastry ananasa pokroić na ćwiartki i wraz z sokiem ananasowym dodać do mięsa, podgrzać i podawać. Sos można zagęścić  mieszając łyżkę mąki z kilkoma łyżkami soku i dodając do rondla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *