Składniki:
– 6 piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju
Sos Barbecue:
– 300 g koncentratu pomidorowego
– ½ dużej cebuli drobno posiekana (okoóo 90 g)
– 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
– 3 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki cukru
– łyżka sosu Worcestershire (lub jasnego sojowego lub maggi)
– 1 lub 2 łyżki sosu chilli (opcjonalnie) lub 1/4 łyżeczki proszku chilli
– 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
-1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– 160 ml wody
– świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Włóż do patelni koncentrat pomidorowy i posiekaną cebulę, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. dodaj resztę składników sosu i gotuj przez dalsze 10 minut aż zgęstnieje, na końcu dodaj pieprz. Powinno powstać około ½ litra sosu, można go zamrażać, jeśli wszystkiego nie wykorzystamy.
Piersi z kurczaka delikatnie "rozgnieść ręką", posmarować olejem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Piec na rozgrzanym uprzednio grillu przez około 15 minut, co jakiś czas odwracając.
Rozetrzeć sos n piersiach kurczaka i piec aż do momentu, kiedy mięso będzie upieczone. Podawać polane gorącym sosem Bar-BQ.