Składniki:
- 10 dkg drobnej kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka masła
- porcja włoszczyzny
- 3 średnie ziemniaki
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
- pęczek naci pietruszki
- sól ,pieprz do smaku
- 1,5 litra wody
Sposób przyrządzenia:
Kaszę umyć, zalać zimną wodą”2-3 szklanki”, dodać połowę masła i mieszając od czasu do czasu ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w paseczki. W osobnym garnku poddusić z dodatkiem masła pokrojoną drobniutko włoszczyznę, zalać ją 3 szklankami wody, dodać ziemniaki, osolić i ugotować. Gdy kasza zacznie mięknąć, połączyć zawartość obu naczyń, razem zagotować, przyprawić rzeżuchą i posiekaną natką pietruszki.