Składniki:
- 45 dag pieczarek
- 4 łodygi selera naciowego
- 5 marchewek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szkl posiekanej cebuli
- 1 ½ łyżki zmiażdżonego czosnku
- ½ łyżeczki pokruszonego tymianku
- ½ liścia laurowego
- ½ szkl kaszy jęczmiennej
- 3 ½ l bulionu z kury
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę po czym dodać posiekany czosnek, tymianek, liść laurowy oraz pokrojone grzyby.
Trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodać kaszę, seler, marchew oraz bulion.
Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut do miękkości składników.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.