Składniki:
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżka masła
- 6 szkl bulionu z kury
- 3 czerwone ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- cukinia
- łyżeczka posiekanego koperku
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki zimnej wody
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Wówczas wlać bulion i wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekany seler, marchewkę i cukinię pokrojoną w plasterki.
Doprowadzić całość do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
Następnie dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i na koniec dodać mąkę wymieszaną z wodą.
Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia zupy.