Składniki:
- 1 królik około 2 kg
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 4 średnie cebule
- 2 łyżki mąki
- 25 dkg pieczarek
- 1 szklanka śmietany
- 3-4 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- cytryna
Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osączyć i podzielić na porcje. Warzywa umyć, obrać i drobniutko pokroić. W rondlu stopić masło, wrzucić warzywa i porcje królika, poddusić nie rumieniąc. Doprawić solą i pieprzem do smaku , oprószyć mąką i mieszać podgrzewając. Gdy mąka się zrumieni dodać wino i dusić na wolnym ogniu około godziny. Pieczarki umyć osączyć i skropić sokiem z cytryny. Pod koniec duszenia dodać do mięsa. Śmietanę połączyć z żółtkami, dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Podawać z ziemniakami i dodatkiem szpinaku.