Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 średniej wielkości białe cebule
- ser biały tłusty /lub śmietankowy/
- sól, pieprz
- 0,3 kg mąki /najlepsza jest mąka żytnia, ale pszenna też może być/
- 1 jajko
- około 0,5 l mleka 3,2%
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki masła
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, jajka i mleka przygotować ciasto na naleśniki. Ciasto powinno być gładkie. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Na nagrzany olej wyłożyć ciasto naleśnikowe (tyle, aby przykryło cienką warstwą patelnię o średnicy około 24 cm). Usmażyć z obu stron. Smażyć tyle naleśników, na ile wystarczy ciasta. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni /na oleju/ na złoty kolor. W czasie smażenia dołożyć odrobinę soli i pieprzu do smaku. Ziemniaki /jeszcze ciepłe/ ugnieść na "puree". Dodać do nich rozdrobniony ser biały. Wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać podsmażoną cebulę. Wymieszać jeszcze raz. Wziąć jeden naleśnik. Położyć /mniej więcej na odległości 1/3 naleśnika/ 1-2 łyżki farszu. Naleśniki zwijać jak krokiety. Tak przygotowane krokiety ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy krokiet przykryć "płateczkiem" masła. Można też masło zastąpić, jak to widać na zdjęciu, boczkiem, bekonem itp. Tylko wtedy krokiety stracą swój wegetariański charakter.