Składniki:
- 1 kg odwłoków krewetek
- 2 łyżki oleju
- ¼ szklanki posiekanej dymki
- ¼ szklanki pokrojonej papryki
- ! szklanka zielonego groszku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki orzechów nerkowca
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać krewetki, dymkę i paprykę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać bulion, zielony groszek, sól i imbir. Patelnię przykryć, zredukować płomień i gotować przez 5 minut, dodać orzechy. Sos sojowy wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, dodać na patelnie i doprowadzić do wrzenia mieszając.