Składniki:
- 400g mąki razowej
- 150g mąki kasztanowej
- 15g drożdży piekarskich
- 10g soli (3 szczypty)
- 1/3 lit. ciepłej wody
Sposób przyrządzenia:
Mąka kasztanowa ma ta właściwość ze nie zawiera glutenu w przeciwieństwie do maki zbożowej. Odkrywana jest dzisiaj na nowo przez piekarzy, cukierników, kucharzy ze względu na jej walory smakowe.
1. Wymieszać drożdże z odrobina cieplej wody i jedna łyżka mąki. Odstawić na 10 min. Przesiać obie maki aby uniknąć grudek w cieście , dodać sol.
2. Wymieszać dwie maki z przygotowanymi drożdżami, powoli dodając wodę mieszać aż do otrzymania miękkiego ciasta. Wyrabiając ciasto 10-15 min. w momencie kiedy ciasto nie przykleja sie juz do palców , uformować kule i przykryć lniana ściereczka. Zostawić ciasto w temperaturze domowej około 2 godz. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
3. Następnie przygotować miejsce posypane maka i przez chwile ugniatać ciasto nadając mu wybrana przez siebie formę . Umieścić na posypanej maka blasze chleb przeznaczonej do włożenia do piekarnika. Zostawić jeszcze na 1 godz. pod przykryciem ściereczki.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 C . Chleb jeszcze powinien nabrać objętości podczas „leżakowania”. Włoży do piekarnika na 35 min.