Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kremowa polewa

Składniki:

  • 1 ½ szkl cukru
  • ½ szkl wody
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 500 g niesolonego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania;
Do wody wsypać cukier i cały czas mieszając ugotować syrop.
W  kąpieli wodnej roztrzepać żółtka razem z jajkami po czym nie przerywając ubijania wlewać stopniowo syrop.
Gdy składniki się połączą, zdjąć garnek z ognia i jeszcze ubijać przez 5 minut.
Następnie masło ubić na puszystą masę, wówczas stopniowo dodawać go do jajecznej masy.
Dodać jeszcze wanilię i całość dokładnie wymieszać.
Polewę można przechowywać w lodówce około tygodnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *