Mocno aksamitny krem z marchewki z cynamonem. Musisz go spróbować. Do wykonania przepisu potrzebujesz: marchewki, wywaru warzywnego, czosnku, imbiru i cynamonu.
Składniki:
- ½ kg marchwi
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.Lekko przesmażyć po czym dodać obraną marchewkę pokrojoną na plasterki.Oprószyć ją kurkum, cynamonem, imbirem i chwilę trzymać na ogniu.Następnie zalać całość wywarem warzywnym.Gotować na małym ogniu do miękkości marchewki.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić jeszcze do smaku szczyptą soli.Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować.
Liczba porcji: 4