Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane piersi z indyka Damiana

Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na przygotowanie piersi z indyka to idealnie trafiłeś. Tym razem grillowana pierś. Lista zakupów: pierś z indyka, czosnek oliwa z oliwek, miód i sos sojowy. 
 

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Piersi z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sos sojowy oraz miód.
    Wymieszać po czym, wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz gałązkę rozmarynu.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryka w proszku.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować około 2 godzin.
    Im dłużej mięso będzie się marynować tym lepiej.
    Po tym czasie odszyć mięso z nadmiaru marynaty.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *