Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na przygotowanie piersi z indyka to idealnie trafiłeś. Tym razem grillowana pierś. Lista zakupów: pierś z indyka, czosnek oliwa z oliwek, miód i sos sojowy.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Piersi z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej sos sojowy oraz miód.Wymieszać po czym, wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz gałązkę rozmarynu.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryka w proszku.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować około 2 godzin.Im dłużej mięso będzie się marynować tym lepiej.Po tym czasie odszyć mięso z nadmiaru marynaty.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4