Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni Oliviera

Przygotuj dziś z nami pyszny krem z dyni. Do jego wykonania potrzebujesz: miąższu z dyni, bulionu warzywnego, cebuli oraz czosnku.
 

Składniki:

  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 500 g surowej dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • pestki z dyni do posypania
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Razem lekko przesmażyć po czym dodać obraną dynię pokrojoną w kostkę.
    Oprószyć całość curry i trzymać jeszcze chwilę na ogniu.
    Następnie zalać wszystko bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości dyni około 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia.
    Całość zmiksować na jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Na koniec pestki wrzucić na suchą patelnie i przesmażyć.
    Posypać nimi zupę przed podaniem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *