Przygotuj dziś z nami pyszny krem z dyni. Do jego wykonania potrzebujesz: miąższu z dyni, bulionu warzywnego, cebuli oraz czosnku.
Składniki:
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 500 g surowej dyni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka curry
- pestki z dyni do posypania
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Razem lekko przesmażyć po czym dodać obraną dynię pokrojoną w kostkę.Oprószyć całość curry i trzymać jeszcze chwilę na ogniu.Następnie zalać wszystko bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości dyni około 15 minut.Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia.Całość zmiksować na jednolity krem.Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.Na koniec pestki wrzucić na suchą patelnie i przesmażyć.Posypać nimi zupę przed podaniem.
Liczba porcji: 4