Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka na Wielkanoc z rodzynkami

Dla tych, którzy dopiero teraz zaczęli przygotowywać Wielkanocne ciasta. Podajemy przepis na prostą i szybką w wykonaniu Wielkanocną babkę z rodzynkami. Do jej wykonania potrzebujesz: jajek, rodzynek, masła oraz mąki.
 

Składniki:

  • 100 g rodzynek 
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • ½  szkl mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • ¾   szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem po czym dokładnie je osączyć i oprószyć łyżką mąki.
    Następnie do miski wbić jajka.
    Wsypać do nich cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas dodać do nich obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. 
    Gdy składniki zaczną się łączyć wlać jeszcze roztopione (ostygnięte) masło.
    Na koniec wrzucić jeszcze rodzynki.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *