Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsty krem z ziemniaków Oli

I kolejny przepis na krem warzywny. Tym razem ziemniaki w roli głównej. Czyli pyszny krem z ziemniaków. Lista zakupów: ziemniaki, cebula, bulion warzywny, przyprawy.
 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obrać i posiekać.
    Wrzucić ją do garnka z rozgrzanym olejem.
    Podlać ją 1 szklanką wody i dusić do momentu, aż cała woda wyparuje. 
    Wówczas dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Trzymać około 2-3 minut na ogniu po czym zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem. 
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *