Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni

Przepis na przepięknie wyglądający krem z dyni. Fajnie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: dyni, cebuli, miodu, octu winnego i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1,5 kilo dyni piżmowej 
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka dobrego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną dynię pokroić w kostkę.
    Następnie cebulę również obrać i posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą z oliwek.
    Przesmażyć po czym wrzucić dynię.
    Dodać ostrą i łagodną paprykę, wymieszać i razem dusić kilka minut. 
    Oprószyć jeszcze cynamon oraz gałkę muszkatołową.
    Zalać całość wodą (tyle, aby dynia była cała nią przykryta).
    Zagotować i trzymać na ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.
    Wówczas doprawić jeszcze do smaku miodem, octem, solą oraz pieprzem.
    Dokładnie wymieszać.
    Przed podaniem udekorować zieleniną.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *