Przepis na przepięknie wyglądający krem z dyni. Fajnie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: dyni, cebuli, miodu, octu winnego i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1,5 kilo dyni piżmowej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki łagodnej papryki
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka dobrego octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną dynię pokroić w kostkę.Następnie cebulę również obrać i posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą z oliwek.Przesmażyć po czym wrzucić dynię.Dodać ostrą i łagodną paprykę, wymieszać i razem dusić kilka minut.Oprószyć jeszcze cynamon oraz gałkę muszkatołową.Zalać całość wodą (tyle, aby dynia była cała nią przykryta).Zagotować i trzymać na ogniu pod przykryciem około 10 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.Wówczas doprawić jeszcze do smaku miodem, octem, solą oraz pieprzem.Dokładnie wymieszać.Przed podaniem udekorować zieleniną.
Liczba porcji: 6