Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rybne pulpeciki

Czy próbowałeś kiedyś przyrządzić pulpety, ale z rybnego mięsa? Polecamy ten przepis. Do wykonania naszych pulpecików potrzebujesz: filetów z dorsz, jajka, bułki oraz mleka. 
 

Składniki:

  • 30-40 dag filetów z dorsza 
  • 1 małe jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szkl mleka
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Filety z dorsza zemleć w maszynce.
    Wówczas wbić do nich jajko.
    Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć ją z jego nadmiaru i przełożyć fo ryby.
    Wrzucić jeszcze posiekany szczypiorek.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Gdyby masa wyszła za rzadka można dodać odrobinę bułki tartej.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Z powstałej masy formować małe pulpeciki/ kotleciki.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć je na średnim ogniu na zloty kolor ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *