Czy próbowałeś kiedyś przyrządzić pulpety, ale z rybnego mięsa? Polecamy ten przepis. Do wykonania naszych pulpecików potrzebujesz: filetów z dorsz, jajka, bułki oraz mleka.
Składniki:
- 30-40 dag filetów z dorsza
- 1 małe jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1 szkl mleka
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Filety z dorsza zemleć w maszynce.Wówczas wbić do nich jajko.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć ją z jego nadmiaru i przełożyć fo ryby.Wrzucić jeszcze posiekany szczypiorek.Całość dokładnie wymieszać.Gdyby masa wyszła za rzadka można dodać odrobinę bułki tartej.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.Z powstałej masy formować małe pulpeciki/ kotleciki.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć je na średnim ogniu na zloty kolor ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 6