Nie wiesz co przygotować dziś na obiad? Proponujemy pyszną zupę koperkową. Nie wymaga dużej ilości skalników, ani nakładu pracy. Do jej przyrządzenia potrzebujesz: bulionu warzywnego, śmietanki, żółtka noi oczywiście koperku.
Składniki:
- 2 pęczki koperku
- 2 l bulionu warzywnego
- ½ szklanki śmietanki słodkiej
- 1 żółtko
- grzanki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do garnka wlać bulion i doprowadzić go do wrzenia.W między czasie do śmietany dodać żółtko i razem dokładnie roztrzepać.Wówczas wlać ją na gotującą się zupę.Następnie koperek opłukać pod bieżącą wodą.Drobno posiekać i wrzucić do zupy.Wymieszać i gotować na małym ogniu około 15 minut.W między czasie grzanki pokroić w drobną kostkę.Po 15 minutach zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Rozlać zupę na talerze i każda porcję przed podaniem posypać grzankami.
Liczba porcji: 6