Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa koperkowa z grzankami

Nie wiesz co przygotować dziś na obiad? Proponujemy pyszną zupę koperkową. Nie wymaga dużej ilości skalników, ani nakładu pracy. Do jej przyrządzenia potrzebujesz: bulionu warzywnego, śmietanki, żółtka noi oczywiście koperku. 
 

Składniki:

  • 2 pęczki koperku
  • 2 l bulionu warzywnego 
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 
  • 1 żółtko
  • grzanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlać bulion i doprowadzić go do wrzenia.
    W między czasie do śmietany dodać żółtko i razem dokładnie roztrzepać.
    Wówczas wlać ją na gotującą się zupę.
    Następnie koperek opłukać pod bieżącą wodą.
    Drobno posiekać i wrzucić do zupy.
    Wymieszać i gotować na małym ogniu około 15 minut.
    W między czasie grzanki pokroić w drobną kostkę.
    Po 15 minutach zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Rozlać zupę na talerze i każda porcję przed podaniem posypać grzankami.
     

Liczba porcji: 6

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *