A teraz przepis dla miłośników zup-kremów. Tym razem z marchewką w roli głównej. Aby go wykonać będziesz potrzebować: marchewki, pietruszki, cebuli i czosnku.
Składniki:
- 600 g marchewki
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ białej części pora
- kawałek startego imbiru
- 1 łyżka masła klarowanego
- 60 ml śmietany 12%
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i lekko poddusić.Wówczas dodać obraną pietruszkę pokrojoną na kawałki.Pokrojonego pora oraz obraną marchewkę pokrojoną na plasterki.Trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem warzywnym.Gotować na ,małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietankę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku imbirem, solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4