Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane żeberka w piwnej marynacie Kacpra

Wypróbuj przepis na soczyste grillowane żeberka w piwnej marynacie. Do ich przyrządzenia potrzebujesz: jasnego piwa, czosnku, ziół prowansalskich oraz rozmarynu. 

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szkl jasnego piwa
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową oraz rozmaryn.
    Zalać całość piwem po czym doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować najlepiej przez całą noc.
    Następnego dnia odsączyć żeberka z nadmiaru marynaty i kłaść je na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *