Wypróbuj przepis na soczyste grillowane żeberka w piwnej marynacie. Do ich przyrządzenia potrzebujesz: jasnego piwa, czosnku, ziół prowansalskich oraz rozmarynu.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 szkl jasnego piwa
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową oraz rozmaryn.Zalać całość piwem po czym doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować najlepiej przez całą noc.Następnego dnia odsączyć żeberka z nadmiaru marynaty i kłaść je na rozgrzanym ruszcie.Grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 5