Składniki: 1 szkl. jadalnych kasztanów w skorupkach 1 pęczek rozmarynu ½ główka czosnku 1 szalotka 1 szkl. oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania:Kasztany poprzecinać nożem po czym łożyć je na papierze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 10 minut.Po tym czasie odstawić do ostygnięcia, wówczas obrać ze skorupki i posiekać na mniejsze…
Kategoria: Kraje
Włochy
Cozze al vino
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 36 małży 2 szalotki ½ główka czosnku 3 gałązki tymianku 3 gałązki bazylii 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 łyżki masła 1 szkl. cytrango białego wina 1 szkl. bulionu rybnego pieprz Sposób wykonania:Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucić małże, posiekane szalotki, czosnek, liść laurowy, masło oraz połowę…
Włochy
Pomidori ripieni
by Darek • • 0 Comments
Składniki: 20 podłużnych pomidorów 4 gałązki bazylii 3 kromki chleba ½ szkl. startego sera provolone pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania:Pomidory przekroić na połówki i wydrążyć z nich miąższ po czym wymieszać go razem z chlebem pokrojonym w kostkę, posiekaną bazylią oraz serem.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym napełnić farszem wydrążone…
Włochy
Biscotti z migdałami
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. masła ¾ szkl. cukru ¾ szkl. brązowego cukru 2 jajka ¼ szkl. likieru anyżowego 3 ½ szkl. mąki ½ łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczka sody oczyszczonej ½ szkl. posiekanych migdałów Sposób wykonania:Masło utrzeć razem z białym i brązowym cukrem po czym dodać jajka i likier anyżowy.Następnie wsypać mąkę wymieszana proszkiem…
Włochy
Polenta z suszonymi owocami i rodzynkami
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. mąki kukurydzianek ½ szkl. brązowego cukru 1 łyżka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 szkl. wody 1 szkl. pełnotłustego mleka 2 łyżki masła 1 szkl. tłustej śmietany ½ szkl. miodu ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich ½ szkl. rodzynek Sposób wykonania:Mleko z wodą oraz masłem doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas dodawać stopniowa…