Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z tofu w cytrynowym sosie

Składniki:

  • 8 średniej wielkości plastrów tofu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony pieprz do smaku
  • margaryna

Sos:

  • sok z 2 cytryn
  • ½ szklanki białego wina
  • łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia. W tak przygotowanej panierce obtoczyć plastry tofu. Na patelni rozgrzać margarynę i smażyć na niej plastry tofu po 4 minuty z każdej strony. Obsmażone plastry odkładać w ciepłe miejsce. Do pozostałej ze smażenia tofu margaryny dodać składniki sosu, powoli gotować aż sos zgęstnieje. Do gorącego sosu dodać kotlety sojowe, chwilę podgrzewać i podawać posypując natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi może posypać kotleciki tartym serem.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez  Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *