Składniki:
- 8 średniej wielkości plastrów tofu
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- mielony pieprz do smaku
- margaryna
Sos:
- sok z 2 cytryn
- ½ szklanki białego wina
- łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia. W tak przygotowanej panierce obtoczyć plastry tofu. Na patelni rozgrzać margarynę i smażyć na niej plastry tofu po 4 minuty z każdej strony. Obsmażone plastry odkładać w ciepłe miejsce. Do pozostałej ze smażenia tofu margaryny dodać składniki sosu, powoli gotować aż sos zgęstnieje. Do gorącego sosu dodać kotlety sojowe, chwilę podgrzewać i podawać posypując natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi może posypać kotleciki tartym serem.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Iwona Podgórna