Składniki:
- 500 g buraków
- 1 szkl. bulionu
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 jajko
- 5 łyżek tartej bułki
- łyżka cukru
- 3 łyżki masła
- ½ szkl. śmietany
Sposób wykonania:
- Buraki ugotować po czym je obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodać do buraków łyżkę masła oraz bulion.
Wymieszać i doprowadzić do zagotowania pod przykryciem, wówczas dodawać stopniowo kasze mannę.
Trzymać jeszcze na ogniu do zgęstniane wówczas odstawić do ostygnięcia.
Na koniec wbić do buraczanej masy jajko i doprawić do smaku cukrem.
Formować kotlety, które obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maśle,
Podawać ze śmietaną.