Składniki:
- 50 dkg wytrybowanego mięsa z królika
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 bułka
- tarta bułka
- olej
- 1 lub 2 jajka
- pietruszka zielona
- 1 cebula
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
- sól i pieprz
- 15 dag pieczarek
- 1-2 łyżki masła
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. Obrane i pokrojone pieczarki smażyć na maśle tak, aby puściły sok, przyprawić, podgrzewać aż prawie cały płyn odparuje, dodać śmietanę, skorygować smak. Odstawić w ciepłe miejsce.
Bułkę namoczyć i bardzo dokładnie odcisnąć. Mięso drobno posiekać używając ostrego, ciężkiego noża. Cebulę obrać i wraz z boczkiem, bułką, natką pietruszki i zielonym pieprzem zemleć w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając jajko i przyprawy. Z masy formować okrągłe kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami piure, ryżem.