Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety mielone z ziołami szynką

Składniki:

 

  • 60 dag mięsa mielonego

 

  • 10 dag wędzonej szynki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

  1. Do mięsa dodać posiekana cebulę, drobno pokrojoną szynkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wbić jeszcze jajko i całość odkładnie wyrobić.
    Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz tymiankiem.
    Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać odrobinę bułki tartej.
    Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
    Po tym czasie z masy formować małe kotlety, które skropić olejem i smażyć na ruszcie.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *