Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego
- 10 dag wędzonej szynki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do mięsa dodać posiekana cebulę, drobno pokrojoną szynkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wbić jeszcze jajko i całość odkładnie wyrobić.
Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz tymiankiem.
Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać odrobinę bułki tartej.
Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie z masy formować małe kotlety, które skropić olejem i smażyć na ruszcie.